Airconditioning

Vroeger waren dit dure energieverslinders tegenwoordig zijn ze heel energiezuinig. De meeste bedrijven maken gebruik van airconditioning en ook particuliere huishoudens maken steeds vaker gebruik van airconditioning in hun woning. Dit is heel begrijpelijk want wie eenmaal het genot van een airconditioning gewend is, kan nog maar moeilijk zonder. Wie aan airco denkt, denkt vaak direct aan koeling van de lucht. Echter kan kan airco veel meer dan dat. Afhankelijk van het type airco kan deze koelen, verwarmen, zuiveren, ventileren en ontvochtigen.

Een airconditioning systeem zorgt voor een optimaal klimaat en comfort zowel in de zomer als in de winter. Airco’s kunnen als single-split worden toegepast voor een koele slaap, werk of studeerkamer en als multi-split voor meerdere vertrekken tegelijk.

Airco modellen

Airco binnenunits zijn verkrijgbaar in diverse modellen voor op de wand hoog of laag bij de vloer voor inbouw in plafond, knieschotten en kanalen bestaan er ook airco units. Er is dus eigenlijk altijd wel een oplossing om een airconditioning systeem te plaatsen. De buiten unit wordt gemonteerd op een plat dak, staand op een beugel aan de muur of de airco buitenunit plaatsen we op de grond.

Hoe werkt een airco

Een airco werkt op dezelfde manier als een warmtepomp met behulp van een koelmiddel (gas) dat onder verschillende drukken veranderd van aggregatietoestand. In het geval van een airco in koelfunctie zal er onder lage druk koelmiddel naar de binnenunit getransporteerd worden waar het de warmte opneemt uit de ruimte. Het vloeibare gas zal daardoor gaan koken en veranderen in damp deze damp zuigt de airco buitenunit aan en de compressor maakt er een hoge druk van en het koelmiddel geeft zijn opgenomen warmte af aan de buitenlucht dit proces blijft zich herhalen. Met de airco systemen van tegenwoordig kun je ook energiezuinig verwarmen de airco doet dat door hoge en lage druk om te wisselen.